top of page

Skadedyr

Dette er en bemerkelsesverdig roman om en skadedyrbekjemper som frykter sin egen utryddelse, to novisers tragiske skjebne og funnet av to skjeletter i en murvegg i et brasiliansk kloster. Det er en fortelling som foregår i spennet mellom småkryp og stjerner, Gud og djevler, fiksjon og virkelighet. Men mest av alt handler det om skadedyr av ulik art og størrelse. Om hvordan vi i kampen om den sterkestes rett systematisk bekjemper, utstøter og utsletter det som ikke passer inn i våre ideelle forestillinger og rådende systemer.

Og om alt som til sist skal vekk.


Overraskende litterære grep gjør denne romanen til en leseropplevelse utenom det vanlige.

Sagt om Skadedyr

 

«Skadedyr er en herlig snål roman. Aldeles absurd – men elegant og velskrevet. God litteratur handler, blant mange ting, om å våge. Om å utfordre leseren. Det gjør Gøhril Gabrielsen ... Gabrielsens språk er finstemt, stramt og lekende lyrisk, fylt med presise bilder. Summen av inntrykk - det gode språket, den snodige handlingen – gjør Skadedyr til en roman som ikke helt vil slippe taket i deg.»
Tom Egeland, VG. Terningkast 5

«I Skadedyr gjer Gøhril Gabrielsen ei snedig kopling mellom insektsutrydding, sjeleliv og klosterliv. ... Gøhril Gabrielsen har skrive ein interessant, annleis og svært velskriven roman om mellom anna frykta for å bli utrydda. ... Språket til Gøhril Gabrielsen merkjer seg ut med sterke, presise, fysiske skildringar»
Margunn Vikingstad, Dag og Tid

«Gabrielsen har på elegant vis gitt ordet skadedyrbekjempelse en større og nokså foruroligende mening ... En annerledes, merkverdig bok som gjør inntrykk ... Skadedyr lokker leseren inn i en verden av smygende galskap, krafsende utryddelse og pilende frykt.»
Radio Revolt, Bokbaren

«Det er imponerende hvordan Gabrielsen klarer å styre en tekst med en så vilter fantasi og stort vingespenn, og samtidig skrive med så stor grad av sikkerhet og flyt.»
Susanne Christensen, Klassekampen

«Utrenske eller bli utrensket? Det er spørsmålet i Gøhril Gabrielsens eksperimentvillige roman SkadedyrSkadedyr er to bøker i ett. Speileffektene og doblingene i disse to tekstene er umiskjennelige. Det er blitt hevdet at denne romanen først og fremst er "rar". Tja. Gøhril Gabrielsen har i alle fall vist vilje til å eksperimentere, til å bringe sammen fortellinger og gi leseren mulighet til så å si lese to bøker på en gang. Gabrielsen skal ha for forsøket og et upåklagelig ambisjonsnivå – som altså bringer henne fra og til selveste kosmos.»
Lasse Midttun, Morgenbladet

«Et uforglemmelig portrett av en mann som nitidig perfeksjonerer seg i sitt særegne yrke. Dette er en mangfoldig, rar, meget godt komponert og fortalt roman. For deg som liker en litterær utfordring og som gleder deg over det uventede!»
Bokmerket, Bærum biblioteks bokblogg

bottom of page